onsdag 1 oktober 2008

DOMARNIVÅN - ETT SKÄMT!

Äntligen en seger. Men den satt långt inne. Fruktansvärt nervöst i de två första perioderna, och inte många puckar som hittade rätt adress. Men jag ska inte kommentera det så mycket - läs Jocke Books matchrapport på SF i stället.

Det jag känner att jag vill skriva om just nu är domarnivån, så som den sett ut under inledningen av serien. Sundsvalla tränare sa att "om nivån ska vara så här är det ingen ide att träna på spel 5 mot 5" och det är bara att hålla med. Domarnivån är löjlig, och inkonsekvent. Dessutom ser vi match efter match domare som inte hänger med i matchtempot, står ivägen för uppspel, är så felplacerade att man missar än det ena, än det andra.

Jag snackade med en kille i kväll som brukar se FBK i Karlstad. Han konstaterade att matchen var så snäll att det knappast skulle utdömts mer än ett par 2- minutare med elitseriedomare på planen. Och de minuterna skulle enligt honom varit för överkörningen av Wennerström samt en Holding the stick i första ... där domaren i stället såg en hooking.

Men man kan fundera Bejmo fick 2+10 för en tackling i första som var tuff, men knappast ngn checking from behind. Ahnelöv fick en enkel tvåa sedan han med en rejäl tackling sänkt Peter Wennerström med blodvite och hjärnskakning, definitivt bakifrån denna gången. Konsekvent?

Nu tog jag ett exempel åt det hållet som var tydligt inkonsekvent, men jag menar egentligen inte att domaren missgynnade Bofors. Men det blir oerhört svårt för spelarna att veta vad som gäller och var domarens toleranströskel ligger. Under just den här matchen ökades dessutom toleransen markant i tredje, vilket väl möjligen gynnade Huddinge något när Bofors drog upp tempot.

Men man kan bara konstatera att med den här domarnivån sjunker också kvaliten på spelet och publiken kommer på sikt att svika. Spelarna måste få spela fysiskt - inte fult, men fysiskt, vilket innebär att domarna behöver mera utbildning och dessutom mera matchtempo så att de hänger med i spelvändningar och har bra positioner för att få överblick. Hoppas på att även klubbarna agerar i detta innan hockeyn dött sotdöden i utvisningsbåset!!


Till sist - en bild från matchen, en annan finns på SF:



Sov gott

Bengt

1 kommentar:

Anonym sa...

När ska du göra en genomgång av forwards? Du har ju kört backarna.
MVH Karl